Koronavirus Espanjassa

Heading 6

Koronatuet ja -avustukset Espanjassa

Määräaikaiset työntekijät


Hallitus on hyväksynyt ministerineuvostossa 440 euron poikkeukselliset tuet määräaikaiselle työntekijöille, joilla ei ole oikeutta työttömyyskorvaukseen. 
Palkatut kodinhoitajat saavat avustusta 70% sopimukssa määrätystä palkasta, ilman että avustus on ristiriidassa muiden mahdollisten tukien kanssa 

 

Haetaan valtion julkisen työvoimapalvelun (SEPE) kautta, kaavakkeilla jotka löytyvät netistä www.sepe.es

Autónomot (toiminimet)


Autonomot voivat lykätä sosiaaliturvamaksujen maksamista kuudella kuukaudella ilman korkoa, jos heillä ei ollut velkoja ennen hälytystilaa. Autonomot voivat hakea seguridad social maksujen palauttamista niiltä päiviltä, joina eivät olleet työskennelleet maaliskuussa 2020. 
Sosiaaliturva- ja maahanmuuttoministeri José Luis Escrivá toteaa, että "jokaisella autonomolla, joka on joutunut lopettamaan työskentelyni tai se on huomattavasti vähentynyt yli 75%, on oikeus avustukseen, joka on vähintään 950 euroa". Yli 50 000 itsenäistä ammatinharjoittajaa on jo hakenut koronaviruskriisin vuoksi tälle ryhmälle luodusta poikkeuksellisesta etuudesta. 
Poikkeustilan aikana työttömyyskorvauksen hakemisen viivästyminen tai jatkon hakemisen viivästyminen ei lyhennä avustuksen saamisen kestoa. Jos autonmo (toiminimellä harjoittava) haluaa hakea työttömyyskorvausta, hänen on oltava ajan tasalla sosiaaliturvamaksujen suorittamisessa tai suoritettava se 30 päivän kuluessa. 

Haetaan kyseiseten vakuutuksenantajien (Fremap, Cesma, Mutualia, ISM etc.) omien kotisivujen kautta, joista löytyy kaavakkeitta, jotka täyttämällä henkilö voi hakea työttömyysturvaa. 

Avustus vuokranmaksua varten


Hallitus määrittelee avustukset, keskeyttää häätöprosessit kuuden kuukauden ajaksi ja ilmoittaa, että vuokrasopimus jatkuu automaattisesti kuuden kuukauden ajan, jos se raukeaisi poikkeustilan aikana. Heikossa asemassa olevat vuokralaiset (työttömät, lomautetut ja autonomot, joilla toiminta on loppunut tai heikentynyt huomattavasti) voivat hakea valtion takaamaa korotonta mikroluottoa 6 vuoden takaisinmaksuaikataululla. 

Haetaan pankeista ICO:n vaatimusten mukaan 

Lainat


Hallitus hyväksyi 24. maaliskuuta ensimmäisen 20 000 miljoonan euron takauserän aloittamisen Covid-19: n eniten kärsimien yritysten likviditeetin takaamiseksi. Puolet määrästä on tarkoitettu uusien lainojen takaamiseen pk-yrityksille ja automoille. Takuuraja tuli voimaan maanantaina 6. huhtikuuta. 
Työttömät tai huomattavan osan tuloistaan menettäneet ​​(vähintään 40%) työntekijät ja yrittäjät, voivat lykätä asuntolainan (hypoteekkilainan) maksua 3. toukokuuta asti. Moratorium koskee vain vakinaista asuinpaikkaa. 

Haetaan pankeista. 

Eläkesuunnitelmat ja -säätiöt


Autonomot, jotka ovat lopettaneet toimintansa koronaviruksen takia ja lomautetut henkilöt, voivat lunastaa eläkesuunnitelmiin suoritetut maksut tai osan maksuista helpottaakseen taloudellista tilannetta ilman sanktioita. 

Kuluttaja


Ostojen palauttamisen määräajat keskeytetään poikkeustilan ajaksi niin liikkeestä ostettuden tuotteiden kuten internetistä ostettuiden tuotteiden osalta. Aika lasketaan uudelleen, kun hälytystila loppuu.

Asianajaja Anniina Pohjola 
Abogada col.nro. 6593 
Calle Lope de Vega 1-1ª 
29640 Fuengirola 
MÁLAGA ESPAÑA 
tel./Fax. +34 951 261746/+ 34 952 465628 / +34 661 104 878 
fax.. + 34 951 261746 
anniina@pohjola.es 
WWW.POHJOLA.ES 

pohjola-logo-1539875151.png

Estado de Alarma eli Poikkeustila on voimassa Espanjassa alkaen 15.3.2020. 

Espanjassa on voimassa Estado de Alarma eli hälytystila koronavirusepidemian johdosta. Tämä tarkoittaa mm. ulkonaliikkumiskieltoa muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

1. Elintarvikkeiden ja lääkkeiden haku (kaupat ja apteekit palvelevat).
2. Terveydenhuollossa käynti ja / tai siinä avustaminen.
3. Työmatkat
4. Paluumatkat kotiin
5. Vanhusten, alaikäisten ja muiden apua tarvitsevien avustaminen.
6. Pankeissa käynti
7. Muu pakottavat syyt tai välttämätön tarve ("force majeure").
8. Mikä tahansa perusteltavissa oleva syy tai tarve liikkua asunnon ulkopuolella.
Muistakaa, että viranomaiset valvovat liikkumista ja tarkistavat syitä. Aiheeton liikkuminen on kielletty sakkojen uhalla. 

Kuljeta mukanasi passia ja mahdollisia Espanjan residencia-todistuksia. Jos et osaa kieltä, alla on muutama fraasi espanjaksi, jotka voit täydentää omilla tiedoillasi:

𝗞𝗘𝗦𝗞𝗘𝗜𝗦𝗘𝗧 𝗜𝗟𝗠𝗔𝗜𝗦𝗨𝗧 𝗘𝗦𝗣𝗔𝗡𝗝𝗔𝗞𝗦𝗜 𝗣𝗢𝗜𝗞𝗞𝗘𝗨𝗦𝗧𝗜𝗟𝗔𝗡 𝗔𝗜𝗞𝗔𝗡𝗔 𝗨𝗟𝗢𝗦 𝗠𝗘𝗡𝗧𝗔̈𝗘𝗦𝗦𝗔̈:
Nimeni on.. 𝗠𝗶 𝗻𝗼𝗺𝗯𝗿𝗲 𝗲𝘀 …
Lähdin kotoani.. 𝗦𝗮𝗹𝗶́ 𝗱𝗲 𝗺𝗶 𝗰𝗮𝘀𝗮 𝗲𝗻..
Menen kauppaan. 𝗩𝗼𝘆 𝗮𝗹 𝘀𝘂𝗽𝗲𝗿𝗺𝗲𝗿𝗰𝗮𝗱𝗼.
Menen apteekkiin. 𝗩𝗼𝘆 𝗮 𝗹𝗮 𝗳𝗮𝗿𝗺𝗮𝗰𝗶𝗮.
Menen pankkiin. 𝗩𝗼𝘆 𝗮𝗹 𝗯𝗮𝗻𝗰𝗼.
Menen lääkäriin. 𝗩𝗼𝘆 𝗮𝗹 𝗱𝗼𝗰𝘁𝗼𝗿.
Palaan kotiin. 𝗘𝘀𝘁𝗼𝘆 𝘃𝗼𝗹𝘃𝗶𝗲𝗻𝗱𝗼 𝗮 𝗰𝗮𝘀𝗮.
Tässä on kopio passistani. 𝗔𝗾𝘂𝗶́ 𝗲𝘀𝘁𝗮́ 𝗹𝗮 𝗰𝗼𝗽𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝗺𝗶 𝗽𝗮𝘀𝗮𝗽𝗼𝗿𝘁𝗲.
Olen menossa.. 𝗩𝗼𝘆 𝗮..
Osoitteeni on.. 𝗠𝗶 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝗰𝗶𝗼́𝗻 𝗲𝘀..
Tähän osoitteeseen olen menossa.. 𝗔𝗾𝘂𝗶́ 𝗲𝘀𝘁𝗮́ 𝗹𝗮 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝗰𝗶𝗼́𝗻 𝗮 𝗹𝗮 𝗾𝘂𝗲 𝘃𝗼𝘆..
Olen matkalla töihin.. 𝗩𝗼𝘆 𝗮 𝘁𝗿𝗮𝗯𝗮𝗷𝗮𝗿 𝗲𝗻..
Avustan iäkästä henkilöä. 𝗘𝘀𝘁𝗼𝘆 𝗮𝘆𝘂𝗱𝗮𝗻𝗱𝗼 𝗮 𝘂𝗻𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮 𝗺𝗮𝘆𝗼𝗿.
Avustan sairasta. 𝗘𝘀𝘁𝗼𝘆 𝗮𝘆𝘂𝗱𝗮𝗻𝗱𝗼 𝗮 𝘂𝗻𝗮 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻𝗮 𝗲𝗻𝗳𝗲𝗿𝗺𝗮.
Ulkoilutan koiraa. 𝗘𝘀𝘁𝗼𝘆 𝘀𝗮𝗰𝗮𝗻𝗱𝗼 𝗮𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗿𝗼.

Työntekijöillä tulee olla mukanaan kuvan kaltainen todistus työnantajaltaan.

Klikkaamalla kuvaa, aukeaa tulostettava pdf-dokumentti.

 

Jos sinulla on autónomo, tarvitset tällaisen lomakkeen.

Ranskassa autolla ajettaessa, on oltava mukana seuraavan kuvan kaltainen lupa.

Laatikkorivien alle pitää kirjoittaa ’Nous revenons a Finlande’.

ja päiväys ja allekirjoitus. 

 

Päivitys:

Ranskaan kautta ajavien tulee nyt myös täyttää tämän linkin takaa löytyvä asiakirja

PALAUTUSLENTO - huomioita

Malaga

 • Kentällä on tosi vähän kärryjä matkatavaroille.

 • Kun tulee taksilla kentälle, pääsee se ihan ulko-oven tuntumaan.

 • Check-IN ja sitten turvatarkastus olivat tosi hitaita vähäisen kenttähenkilökunnan takia

Lento

 • Matkan aikana tarjoiltiin maukas juustosämpylä ja vettä.

 • Matkan aikana oli jaossa THL:n A4 kokoa oleva tiedote, mutta koska niitä ei riittänyt kaikille, halukkaat ottivat kännykällä siitä kuvan (liitteenä "THL-tiedote"). Sisältö painotti lähinnä itse kunkin suojautumista seuraavien 14 vrk:n aikana.

Helsinki-Vantaa

 • Isohkot bussit ottivat vain noin 40 matkustajaa kerralla, joten koneesta siirtyminen bussiin koneen etuoven kautta kesti takapenkkiläiseltä yli 20 min.

 • Saavuttuamme terminaaliin jaossa oli samansisältöisiä turvallisuustiedotteita, kuin oli koneessakin.

 • Meidät opastettiin täyttämään maahantulolomake (liite "Maahantulolomake"). 

 • Sen jälkeen passintarkastukseen ja edelleen lyhyeen terveyskyselyyn, jossa yhteydessä ensin luovutimme maahantulolomakkeen.

 • Jos kyselyssä olisi vastannut ”Minulla ei ole asuntoa”, niin tässä kohtaa osoitetaan UM:n puolesta se karanteenipaikka, jossa tulija viettää seuraavat 2 viikkoa. 

 • Koska ilmoitin meneväni kotiin ja olevani terve; pääsin jatkamaan matkalaukkuhihnalle.

 • Tässä oli sitten se matkan varsinainen ryntäilyn paikka. Porukka oli kärryjensä kanssa aivan liian pienessä hallissa. Eikö Finavialla ole Hki/Vantaalla sellaista matkatavarahihnaa, jonka äärelle mahtuu 220 tulijaa riittävän väljästi?

 • Laukut kärryssä matka jatkui seuraavaan pisteeseen (kuva "miten siirryn kotiin"), jossa kysyttiin, miten siirryn kotiin.

 • SIELLÄ sain FINAVIA:n lupalapun käyttää taksia (liitteenä "maksuton taksi"). Sitten seurattiin oransseja opasteita T1 terminaaliin, joka on ihan lentokenttärakennuksen toisessa päässä. 

 • T1:ssä odotti virkailijat ja kysyivät nimen ja kotiosoitteen, jonne menen karanteeniin. Sain keltaisen taksinauhan, jonka kanssa ovesta ulos odottamaan, kun saapuvien taksien kuljettajat huusivat asiakkaitaan nimellä.

20200415_maksuton taksikyyti.jpg
20200414_THL-tiedote.jpg
20200414_Maahantulolomake.jpg

© 2019 Radio Finlandia